Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Θέματα Συνεδρίασης Δ.Σ. του Σ.Ε.Κ. (18/09/2017)

Θέματα Συνεδρίασης Δ.Σ. του Σ.Ε.Κ. (18/09/2017)

Προσοχή: Το κείμενο που ακολουθεί δεν είναι τα επίσημα πρακτικά της συνεδρίασης του Δ.Σ. του Σ.Ε.Κ. αλλά ενημερωτικό κείμενο για τα μέλη του Συλλόγου, από τον ανεξάρτητο Συνδυασμό "Προοπτική για την Κοινωνιολογία".

Ενημερώνουμε τα μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων ότι, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων, την 18η Σεπτεμβρίου 2017, συζητήθηκαν τα εξής θέματα:


  • Απεστάλησαν επιστολές διαμαρτυρίας στις Κεντρικές Διοικήσεις του Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) για τον αποκλεισμό Κοινωνιολόγων από διαγωνισμούς/προκηρύξεις των εν λόγω φορέων.
  • Απεστάλη επιστολή διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την άνιση μεταχείριση Κοινωνιολόγων στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έπειτα από σχετικό αίτημα των εργαζομένων συναδέλφων στον εν λόγω φορέα.
  • Παρεμβάσεις Σ.Ε.Κ. και εξελίξεις στον τομέα της Ειδικής Αγωγής: αύξηση προσλήψεων Κοινωνιολόγων, συμμετοχή Σ.Ε.Κ. στη διοργάνωση Ημερίδας για την Ειδική Αγωγή το Νοέμβριο στην Αθήνα, δημιουργία νέας δομής υποστήριξης εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής με την πιθανή συμμετοχή Κοινωνιολόγων, θέσεις κοινωνιολόγων στην ειδική επαγγελματική εκπαίδευση.
  • Παρεμβάσεις Σ.Ε.Κ. και εξελίξεις στον τομέα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: αύξηση ωρών διδασκαλίας στα Εσπερινά Λύκεια, Κοινωνιολόγοι σε θέσεις Διευθυντών/Διευθυντριών σε σχολικές μονάδες, δεκάδες κενά θέσεων Κοινωνιολόγων, διορισμοί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ανησυχία για επικείμενη ενοποίηση ειδικοτήτων - θα συνεδριάσει η Επιτροπή Παιδείας του Σ.Ε.Κ. και ο Σύλλογος θα συμμετάσχει στη σχετική διαβούλευση, όταν αυτή ξεκινήσει.
  • Αναπρογραμματισμός ημερίδας Σ.Ε.Κ. για το προσφυγικό ζήτημα. Υπενθυμίζεται ότι, ο ανεξάρτητος Συνδυασμός μας "Προοπτική για την Κοινωνιολογία", έχει καταθέσει αναλυτική πρόταση - ήδη από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 3 Μαρτίου 2017 - για τη σύσταση και λειτουργία Τμήματος Επιστημονικής Έρευνας, Κατάρτισης και Εκδόσεων, το οποίο θα αποτελείται από τακτικά μέλη του Συλλόγου και θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του αρμόδιου μέλους του ΔΣ.  Το Τμήμα αυτό θα είναι αρμόδιο και για την διοργάνωση εκδηλώσεων επιστημονικού/εκπαιδευτικού/επιμορφωτικού περιεχομένου, με βασικό γνώμονα τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή των μελών του Συλλόγου (βλ. ανάρτηση υπό τον τίτλο "Προτάσεις του Συνδυασμού μας στο ΔΣ (03/03/2017): Μέτρα για την ανασυγκρότηση του ΣΕΚ και την αποκατάσταση του κύρους του").
  • Ενημέρωση για την εκπροσώπηση Σ.Ε.Κ. στην εκστρατεία Ecomobility/Freemobility - ενημέρωση Κοινωνιολόγων στον τομέα της Εκπαίδευσης ώστε να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα με τις σχολικές μονάδες όπου εργάζονται.
  • Μετατροπή Σ.Ε.Κ. σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ): θετικές και αρνητικές συνέπειες. Το θέμα θα συζητηθεί πιο αναλυτικά στην επόμενη συνεδρίαση. Υπενθυμίζεται ότι, ο ανεξάρτητος Συνδυασμός μας "Προοπτική για την Κοινωνιολογία", έχει καταθέσει αναλυτική πρόταση - ήδη από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 3 Μαρτίου 2017 - για τη σύγκληση Καταστατικής Γενικής Συνέλευσης με σκοπό την αναβάθμιση του ρόλου του Συλλόγου μας (βλ. ανάρτηση υπό τον τίτλο "Προτάσεις του Συνδυασμού μας στο ΔΣ (03/03/2017): Μέτρα για την ανασυγκρότηση του ΣΕΚ και την αποκατάσταση του κύρους του"). Τέλος, ο Συνδυασμός μας, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. την 24η Απριλίου 2017, δήλωσε και πάλι ότι είναι σταθερά υπέρ της αναβάθμισης του Συλλόγου μας σε θεσμικό, συνδικαλιστικό φορέα και σε σταθερό και αξιόπιστο συνομιλητή της Πολιτείας - όχι να παραμείνει απλώς ένας σύλλογος αποφοίτων Τμημάτων Κοινωνιολογίας περιορισμένης εμβέλειας. Στη συνεδρίαση αυτή τα εκλεγμένα μέλη του Συνδυασμού μας, συμφώνησαν στη διερεύνηση των απαραίτητων ενεργειών για την αναβάθμιση του Συλλόγου σε ΝΠΔΔ καθώς και των πιθανών πλεονεκτημάτων ή μειονεκτημάτων από την εξέλιξη αυτή (βλ. ανάρτηση υπό τον τίτλο "Θέματα Συνεδρίασης Δ.Σ. του Σ.Ε.Κ. (24/04/2017)").
  • Ενημέρωση για οικονομική κατάσταση Συλλόγου και εκκρεμότητες αποπληρωμής από παλαιότερο Πρόγραμμα Κατάρτισης Εργαζομένων ΛΑΕΚ. Ο Σ.Ε.Κ. θα προσπαθήσει να συμμετέχει και σε νέο αντίστοιχο Πρόγραμμα. Υπενθυμίζεται ότι, ο ανεξάρτητος Συνδυασμός μας "Προοπτική για την Κοινωνιολογία", έχει καταθέσει συγκεκριμένες, αναλυτικές και υλοποιήσιμες προτάσεις - ήδη από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 3 Μαρτίου 2017 - για την αντιμετώπιση της οικονομικής δυσπραγίας του Συλλόγου και την εξοικονόμηση και εξεύρεση πόρων (βλ. ανάρτηση υπό τον τίτλο "Προτάσεις του Συνδυασμού μας στο ΔΣ (03/03/2017): Μέτρα για την ανασυγκρότηση του ΣΕΚ και την αποκατάσταση του κύρους του").
  • Ενημέρωση σχετικά με τον νέο χώρο που θα φιλοξενήσει τα γραφεία του Σ.Ε.Κ., με χαμηλότερο (από το υπάρχον) κόστος ενοικίασης και σε κεντρικό και εύκολα προσβάσιμο σημείο της πρωτεύουσας. Ο Σ.Ε.Κ. θα εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον έπειτα από τη σχετική πρόσκληση/αγγελία εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τον φορέα-ιδιοκτήτη του ακινήτου (ο χώρος έχει βρεθεί και δεν κατοικείται ή χρησιμοποιείται για επαγγελματική χρήση).
  • Έναρξη σχεδιασμού της νέας ιστοσελίδας του Σ.Ε.Κ. - επιλογή ανάδοχου. Υπενθυμίζεται ότι, ο ανεξάρτητος Συνδυασμός μας "Προοπτική για την Κοινωνιολογία", έχει καταθέσει αναλυτική πρόταση - ήδη από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 3 Μαρτίου 2017 - για τη σύσταση Τμήματος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων, το οποίο θα αποτελείται από τακτικά μέλη του Συλλόγου, και θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του αρμόδιου μέλους του ΔΣ. Ο Συνδυασμός μας έχει καταθέσει συγκεκριμένες και υλοποιήσιμες προτάσεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν την επικοινωνία και προβολή του Συλλόγου, καθώς και την ενημέρωση των μελών του (βλ. ανάρτηση υπό τον τίτλο "Προτάσεις του Συνδυασμού μας στο ΔΣ (03/03/2017): Μέτρα για την ανασυγκρότηση του ΣΕΚ και την αποκατάσταση του κύρους του").
  • Τακτική Γενική Συνέλευση Σ.Ε.Κ. εντός Δεκεμβρίου.
  • Επόμενη συνεδρίαση ΔΣ: Παρασκευή 20/10/2017 στις 17:00.




Σύνταξη κειμένου: Θανάσης Θεοφιλόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου